Tender za novu aviokompaniju

Bez autora
Aug 01 2011

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Srbije raspisalo je tender za izbor investitora za zajedničko ulaganje u novu kompaniju za avioprevoz (NjuKo). Uslov za učešće na tenderu je otkup tenderske dokumentacije po ceni od 10.000 evra. Na tenderu će moći da učestvuju aviokompanije, kao i finansijski investitori koji imaju najmanje pet odsto ulaganja u vazdušnom saobraćaju. Zainteresovane kompanije ili konzorcijumi moraće da dostave dokaz i da su u 2010. godini prevezle više od milion i po miliona putnika i da im je konsolidovani bilans bio veći od 200 miliona evra. Tenderska dokumentacija biće dostupna potencijalnim strateškim partnerima u novoj aviokompaniji od 1. avgusta, a rok za dostavljanje prijava za učešće na tenderu je 30. septembar. U programu konsultantske kuće "Dilojt", koji je Vlada Srbije prihvatila 26. jula, navedeno je da je optimalni model da se nova aviokompanija osnuje kao zavisno društvo "Jat ervejza", uz obavezni novčani ulog od 400.000 evra.

Tender za novu aviokompanijuRaspisan tender za strateškog partnera Vlade za zajednička ulaganja u novu aviokompaniju. Uslov za učešće na tenderu 1,5 miliona putnika u prošloj godini i bilans od 200 miliona evra, saopštilo Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Srbije.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Srbije raspisalo je tender za izbor investitora za zajedničko ulaganje u novu kompaniju za avioprevoz (NjuKo).

Uslov za učešće na tenderu je otkup tenderske dokumentacije po ceni od 10.000 evra.

Na tenderu će moći da učestvuju aviokompanije, kao i finansijski investitori koji imaju najmanje pet odsto ulaganja u vazdušnom saobraćaju.

Zainteresovane kompanije ili konzorcijumi moraće da dostave dokaz i da su u 2010. godini prevezle više od milion i po miliona putnika i da im je konsolidovani bilans bio veći od 200 miliona evra.

Tenderska dokumentacija biće dostupna potencijalnim strateškim partnerima u novoj aviokompaniji od 1. avgusta, a rok za dostavljanje prijava za učešće na tenderu je 30. septembar.

U programu konsultantske kuće "Dilojt", koji je Vlada Srbije prihvatila 26. jula, navedeno je da je optimalni model da se nova aviokompanija osnuje kao zavisno društvo "Jat ervejza", uz obavezni novčani ulog od 400.000 evra.

Posle prenosa imovine i prava, trebalo bi da vlasnički udeo "Jat ervejza" u novoj aviokompaniji bude prenet na Vladu Srbije, a zatim da investitor dokapitalizuje novu aviokompaniju u dogovorenom iznosu.

„Partner dobija potpuno novu kompaniju u koju će sa državom Srbijom da ulaže, zajedno sa onim što je trenutno najzdravije u "Jatu". To su postojeća flota, postojeći piloti, slotovi na najatraktivnijim lokacijama i terminima, na najboljim svetskim i evropskim aerodromima", izjavio je državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković.

Predviđeno je da nova aviokompanija bude operativna do kraja ove godine. Cilj je da ona bude konkurentna na evropskom tržištu i da omogući poslovanja zavisnih i firmi povezanih sa "Jat ervejzom".

Vlada Srbije je 16. aprila 2010. usvojila zaključak o osnivanju nove aviokompanije, nakon što su radna grupa za poslovnu konsolidaciju "Jata" i menadžment te kompanije procenili da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

Na prvom tenderu za prodaju "Jata", 2008. godine, kad je nuđeno na prodaju 51 odsto kapitala kompanije po ceni od 51 milion evra, nije stigla nijedna ponuda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik